FRAMSIDA
JUBILEUMSÅRET
Enkel programoversikt
Kva skjer?
OLAV H. HAUGE
Artiklar
Biografi
Utgjevingar
Haugeordbok
Vekediktet
Til skuleungdommen
GEIRR TVEITT
Biografi
Artiklar
Musikk
Diskografi (opnar i nytt vindauge)
Lydopptak (opnar i nytt vindauge
Verkliste (Opnar i nytt vindauge)
BUTIKKEN (ikkje aktiv)
T-skjorter
Magnetpoesi
Buttons
Postkort
   


   
   
   
   

 

 

AVGARDE: Kontraster

USF Verftet
Bergen
02.02 - 19.00
08.03 - 19.00
05.04 - 19.00

Landmark
Bergen

24.04 - 20.00

Domkirken
Bergen

02.05 - 19.00

www.avgarde.no

2. februar, 19:00, USF Verftet - Sardinen

I år har AVGARDE inngått et tett samarbeid med Hauge-Tveitt jubileet, og det blir satt fokus på begge kunstnerne, både med originale komposisjoner og nye musikalske responser til disse. AVGARDEs navn er konstruert fra det nynorske ’av garde’ - kom deg videre og av sted!

19.00 Åpning
19.10 Geirr Tveitt: Sanger til dikt av Olav H. Hauge, op. 243, Revebjøllor, Fela, Snø, Is-soleie
Annabel Guaita, piano, Ragnhild Eide Akslen, sopran

 
Thorkell Sigurbjörnsson: Kyrrdardansar, Arnt Håkon Ånesen: In progress, Nino Rota trio for klarinett, cello og piano, med film til
Ensemble Arteriol: Mats Iversen Vangen, klarinett, Tove Törngren, cello, Marita Vårdal Igelkjøn, piano

Pause 20 min

20.20 Geirr Tveitt: Sanger til dikt av Olav H. Hauge, op. 243, Fortrolla skog, Svartekrossar, Langeleiken, Seljefløyta
Annabel Guaita, piano, Ragnhild Eide Akslen, sopran

Olivier Messiaen: Harawi (utdrag)
Bettina Smith, mezzosopran, Einar Røttingen, piano

Morten Eide Pedersen: Tagesbücher
tba

Pause 20 min

21.30 Doppler Ensemble
Ole Fredrik Nordbye, piano, Thomas Dahl, gitarer, Bergmund Skaslien, bratsj, Øyvind Skarbø, perkusjon

Øyvind presenterer Øyvind
Øyvind Skarbø, perkusjon, Øyvind Ådland, opplesning

Slutt 22.15

Geirr Tveitt og Olav H. Hauge:
AVGARDE har i 2008 et tett samarbeid med Hauge-Tveitt Jubileet, og det er naturlig at vi åpner sesongen med et dypdykk i Geirr Tveitt sin tonesetting til Olav H. Hauge sine dikt. Ragnhild Eide Akslen og Annabel Guaita har begge spesialisert seg på musikk som springer ut fra den Andre Wienerskole. De er aktuelle på samtidsmusikkscenen og har sammen, og hver for seg, uroppført en rekke verker av både unge og etablerte komponister. I år spiller de Tveitt en rekke steder rundt i landet.

Ensemble Arteriol
Ensemblet ble startet i 2006 og fremfører både tradisjonelt repertoar, samtidsmusikk og bestillingsverk. De samarbeider også med andre utøvere, både musikere, dansere og filmskapere og opptrer i ulike sammenhenger.

På AVGARDE fremfører ensemblet tre verk. Verket av islandske Thorkell Sigurbjörnsson betyr ’stille dans’. Verket In Progress av Arnt Håkon Ånesen er spesialskrevet til ensemblet. Ånesen fullfører sine diplomstudier i komposi-sjon ved Norges Musikkhøgskole våren 2008.

Filmen til Nino Rotas Trio er utarbeidet i samarbeid med Westerdahls filminstitutt. Musikken er skrevet i 1973 og er mye mer klassisk enn det vi forbinder med musikk av nyere dato. Komponisten så ikke noe galt i å lage musikk som var underholdende, i motsetning til den modernistiske retningen. Nina Rota er mest kjent som filmkomponist og har blant annet laget musikken til trilogien Gudfaren og flere filmer sammen med regissøren Fellini.

Harawi
Olivier Messiaen som ville ha fylt 100 år i år, var en av det 20. århundrets viktigste komponister. Med røtter i en europeisk klassisk musikk-tradisjon tilføyde han sine komposi-sjoner elementer fra indisk og asiatisk musikk, gresk metrikk og gregoriansk sang. Hans verker samler mange tråder fra fortiden og danner grunnlaget for mye av det som kom etterpå.

I sangsyklusen Harawi ­ Sanger om kjærlighet og død inspireres Messiaen av den forbudte kjærlighet slik den fremstår i Tristan-legenden.

Tagesbücher
Morten Eide Pedersen er komposisjonslærer på Griegakademiet, og komponerer dermed både komponister og musikk i det daglige.

Bak serietittelen Tagesbücher finner vi en stadig voksende serie med  musikalske dagboks-notater fra arbeidet med musikk. Disse skissene, punktnotatene og musikalske refleksjonene vil dukke opp som små musikalske innspill og overraskelser på konsertene denne sesongen.

Doppler Ensemble
Ble skamrost av det amerikanske magasinet Bloomberg etter deres opptreden på Nattjazz 2007. Ensemblet befinner seg i et landskap av klassisk, moderne jazzharmonier og kontemporær improvisasjonsmusikk. Med utgangspunkt i komposisjoner av pianist Ole Fredrik Norbye lager de musikk som veksler mellom intim kammermusisering og energiske kollektive utladninger. Norbye henter blant annet inspirasjon fra moderne klassiske komponister som Ligeti, Kurtag, Scriabin og Wallumrød.

Øyvind presenterer Øyvind
Et møte mellom musikeren Øyvind Skarbø og forfatteren Øyvind Ådland. Her blir en for-rykende blanding av hårreisende, uhørt dikting og innovativ perkusjon, som lar seg inspirere av alt annet som skjer i lokalet denne kvelden.

 

 

Her kunne du få vita kva som skjedde kver einaste dag i jubileumsåret. For ein oversikt over programmet, sjå den enkle programoversikta.
Her presenterte vi små faktabiter om Hauge og Tveitt.

Her publiserte vi kvar veke eit dikt av Olav H. Hauge.
Sjå liste over dikta.

© Reaktor 2007